S 13. decembrom 2014 se prične uporabljati Uredba (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij potrošnikom, spremembah uredb (ES) št. 1924/2006 in (ES) št. 1925/2006 Evropskega parlamenta in Sveta ter razveljavitvi Direktive Komisije 87/250/EGS, Direktive Sveta 90/496/EGS, Direktive Komisije 1999/10/ES, Direktive 2000/13/ES Evropskega parlamenta in Sveta, direktiv Komisije 2002/67/ES in 2008/5/ES in Uredbe Komisije (ES) št. 608/2004 (v nadaljevanju Uredba 1169/2004).
Navedena uredba v 44. členu določa, da so podatki o alergenih, kadar so ti prisotni v končnem proizvodu, obvezni tudi za ne-predpakirana živila ponujena za prodajo končnemu potrošniku. Seznam sestavin ali proizvodov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivosti (t.i. alergeni) so navedeni v Prilogi II Uredbe 1169/2004.
Dostopno na URL: https://www.gov.si/teme/oznacevanje-zivil-ter-zdravstvene-in-prehranske-trditve/ (17. 8. 2021).
OZNAČEVANJE ALERGENOV NA JEDILNIKU
- Gluten,
- raki in proizvodi iz rakov,
- jajca in proizvodi iz jajc,
- ribe in proizvodi iz rib,
- arašidi (kikiriki) in proizvodi iz arašidov,
- zrnje soje in proizvodi iz soje,
- mleko in mlečni izdelki, ki vsebujejo laktozo,
- oreški in sicer mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki, ameriški orehi, brazilski oreščki, pistacija, makadamija ter proizvodi iz njih,
- listna zelena in proizvodi iz nje,
- gorčično seme ali proizvodi iz njega (10),
- sezamovo seme ali proizvodi iz njega ,
- žveplov dioksid ali sulfidi v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/lglede na skupni SO2,
- volčji bob in proizvodi iz njega,
- mehkužci in proizvodi iz njih.