+386 4 2801 510 info@os-jakobaaljaza.si
Select Page

MEPI

Program Mepi (Mednarodno priznanje za mlade) je mednarodni program z uradnim nazivom The Duke of Edingurh’s Award (imenuje se po ustanovitelju princu Phillipu)in se je pričel v Veliki Britaniji leta 1956. Trenutno deluje že v več kot 142 državah.

Na naši šoli smo program začeli izvajati v šolskem letu 2014/15. Naši najštevilčnejši in najuspešnejši Mepi generaciji doslej je v šolskem letu 2016/17 uspelo izvesti ogromno načrtovanih ciljev, 5 učencev je usvojilo bronasto stopnjo že v istem šolskem letu. Danes je med njimi kar nekaj »zlatnikov« (to pomeni, da so nadaljevali s programom v srednji šoli in uspeli doseči zlato stopnjo), ki z Mepijem še vedno nadaljujejo kot mentorji in voditelji odprav.

Poskusna odprava leta 2017: utrujeni, a zadovoljni s svojim dosežkom!

V šolskem letu 2021/22 se je za program opogumilo 5 devetošolcev.

Pripravljalni trening oktober 2021 – nabiramo kondicijo.

Orientacija je pomemben del programa.

In kaj je MEPI?

Je vsestranski program prostovoljnih,  izobraževalnih, športnih in avanturističnih dejavnosti. Stremi po ravnotežju med fizičnim, duševnim in socialnim.

Je izredno učinkovit program za vse mlade od 14-25 leta starosti in ga je možno izvajati v katerikoli organizaciji, pripravljeni delati z mladimi.

Cilj je razvoj oz. nadgradnja osebnosti: samozavesti, (samo)spoštovanja, (samo)odgovornosti, vztrajnosti, predanosti, ciljni usmerjenosti, stanovitnosti, občutka za skupnost ipd. skozi neposredno udeležbo na štirih področjih (prostovoljno delo, odprave, veščine in rekreativni šport) in treh stopnjah (bronasta, srebrna, zlata), ki zahtevajo aktivno in predano udejstvovanje in napredovanje po lastnih zmožnostih.

Minimalna udeležba v programu je 6 mesecev za bronasto stopnjo, 12 mesecev za srebrno (ali 6 mesecev za tiste, ki so že dosegli bronasto priznanje) in 18 mesecev za zlato stopnjo (ali 12 mesecev za tiste, ki so že dosegli srebrno priznanje).

Danes je v programu MEPI vključenih že več kot 9 milijonov mladih po svetu in na tisoče prostovoljcev, mlajših in starejših od 25 leta starosti, ki mladim pri tem pomagajo.

Več informacij lahko najdete v priponki.

Koordinatorica programa na šoli: Maja Pajntar

MEPI KVALIFIKACIJSKA ODPRAVA 2022

V petek, 20. 5. 2022, so se Luka, Zarja, Ana, Kaja in Lana odpravili novi dogodivščini naproti. Opremljeni s težkimi nahrbtniki so svojo pot začeli na Brdu pri Kranju.

Na 2. kontrolni točki na Možjanci so imeli za seboj že kar nekaj ur hoje, pred seboj pa še pol poti. Vztrajnost je ena izmed vrlin letošnjih Mepijevcev in po počitku so se pogumno odpravili naprej.

Najtežji del odprave je bilo najti in doseči naslednjo kontrolno točko. Trenutek nepazljivosti in petkova pot se je podaljšala kar za dve uri! A ker so naši Mepijevci odločni in kondicijsko dobro pripravljeni, ni bilo dvoma, da bodo dosegli zastavljeni cilj. Našli so vrh Kope. Utrujeni pa strmem vzponu so potrebovali počitek.


Do tabora na Štefanji gori ni bilo več daleč. Samostojni in iznajdljivi Mepijevci so postavili so tabor, zakurili ogenj, čas je bil za večerjo in počitek.


Drugi dan je šlo vse kot po maslu. Vreme nam je bilo naklonjeno. S svojim znanjem orientacije so naši devetošolci uspeli najti vse kontrolne točke in na cilj prispeti celo uro prej, kot je bilo predvideno. Po zasluženem sladkanju s krofi in rogljički je sledila refleksija z vodjo in ocenjevalko kvalifikacijske odprave.

Mentorici sva zelo veseli in ponosni, da je vsem petim uspelo zaključiti ta velik izziv! Vseh pet bo osvojilo bronasto Mepi priznanje, kar je velik dosežek. Čestitamo našim brončkom!

Koordinatorica programa Mepi Maja Pajntar

Dostopnost